בשונה מרוב עבירות התנועה, הנאכפות ע"י שוטר, עבירת מהירות מופרזת נאכפת על ידי אמצעים טכנולוגיים. העובדה כי מדובר באמצעים טכנולוגים שהם לכאורה "אובייקטיביים" לא מונעת ממכם את האפשרות להטיל בהם ספק. קיבלתם דו"ח בגין מהירות מופרזת? זומנתם למשפט בגין מהירות מופרזת? המדריך הזה, בשבילכם:
נכתב על ידי: עו"ד רוני ליס
מכשירים לאכיפת עבירת מהירות
1. ממל"ז – מד מהירות לייזר, הינו מכשיר בצורת אקדח הבודק את מהירות הנסיעה באמצעות קרן לייזר הנשלחת אל הרכב הנוסע ולפי תגובת קרן הלייזר הפוגעת ברכב הנוסע, ניתן לדעת את מהירות הנסיעה.
מכשיר הממל"ז הוא מכשיר נייד המופעל באמצעות שוטר. במשך השנים נקבעו מספר הלכות בבית המשפט בנוגע לאקדח הלייזר וכיום ישנם כללים ברורים בנוגע לאופן הפעלתו של המכשיר אשר במידה והם לא קוימו, הבדיקה עלולה להיפסל.
2. מכשיר הדבורה – מכשיר הדבורה הינו מכשיר קבוע הנמצא בתוך ניידת תנועה ומופעל באמצעות שוטר. באמצעות מכשיר הדבורה יכול השוטר בתוך הניידת לקבל נתוני מהירות לגבי רכבים הנמצאים לפני הניידת ולאחר הניידת – בשני כיווני התנועה. כיום השימוש במכשיר זה הינו נדיר מאוד שכו, במשך הזמן נתגלו ליקויים רבים באופן הפעלתו ובדיוקו.
3. מצלמות א' 3 – מצלמות אלו הנן מצלמות אוטומטיות קבועות, שאינו מופעלות ע"י שוטר, אלא ממוחשבות. הצילומים שמופקים ממצלמות אלו, נשלחים למרכז בקרה של המשטרה ומשם מופקים הדוחות לנהגים. מצלמות א' 3 מופעלות על ידי שני חיישנים הנטועים במרחק קבוע של כ – 2.5 מטר בכביש. חיישנים אלו שולחים הוראת צילום במידה והרכב עבר את המרחק שבין שני החיישנים בזמן שהוגדר כמהירות אסורה. מצלמות אלו אוכפות גם עבירות של מעבר באור אדום.
נסעתם במהירות מופרזת (או שלא), מה לעשות?
אם נעצרתם ע"י שוטר תוך שהוא משתמש באחד מאמצעי האכיפה המופעלים ע"י שוטר (ממל"ז או דבורה), אין זה סוף פסוק, מפני שאמצעים אלו, למרות שהם טכנולוגים ואמורים להיות מדויקים, הם לא חפים מטעויות ואף נקבעו על ידי בתי המשפט במשך השנים תנאים רבים לצורך הפעלת מכשירים אלו ולא פעם הם מופעלים בצורה שגויה בניגוד להנחיות. בנוסף, לעיתים ניתן להוכיח טעות בדוח, למשל: כאשר שני כלי רכב נסעו זה לצד ,טווח המדידה היה רחוק מיד, לא בוצעו למכשיר בדיקות כיול כנדרש וכו'.
גם מצלמות א' 3 לא חפות מטעויות. לא פעם מצולמים שני רכבים וישנו ספק באשר למבצע העבירה. לעיתים חסרים פרטים חיוניים בדו"ח או פגמים אחרים במשלוח הדו"ח וכו'.
לכן, אם אתם סבורים שלא ביצעתם את העבירה, תוודאו שהדבר נכתב בדו"ח, על מנת שלאחר מכן תוכלו לבחון את תקינות המכשיר והבדיקה ולעמוד על חפותכם בבית המשפט. במקרה שבו נשלח אליכם דו"ח ממצלמת א' 3, כדאי לבדוק גם כן את תקינות הדו"ח והתמונות.
חשוב מאוד לקרוא את הדו"ח שניתן על ידי השוטר ולראות שכל הדברים שאמרתם כתובים בו. חשוב לזכור שהדו"ח שניתן ע"י השוטר מעמדו הוא כשל כתב אישום ולכן כל מה שאתם רוצים שיהיה כתוב בו תוודאו שהוא כתוב.
קיבלתי דו"ח – קנס או משפט?
עבירות מהירות מחולקות בצורה כזאת, שנסיעה במהירות שאינה עולה על 40 קמ"ש בדרך עירונית ו – 50 קמ"ש בדרך בין עירונית, היא עבירת ברירת קנס, כלומר שבאמצעות תשלום הקנס אתם מודים בביצוע העבירה ונרשמת לחובתכם הרשעה במרשם עבירות התעבורה שלכם. מעל למהירות הנ"ל הנהג מוזמן למשפט ואז העניין הופך למורכב יותר.
הענישה בגין נסיעה במהירות מופרזת
דרך עירונית
עד 20 קמ"ש מעל המותר- קנס בסך 250 ₪, ללא נקודת.
מ-21 קמ"ש מעל המותר ועד 30 קמ"ש מעל המותר- קנס בסך 750 ₪, 8 נקודות.
מ-31 קמ"ש מעל המותר ועד 40 קמ"ש מעל המותר- קנס בסך 1,500 ₪, 10 נקודות.
41 קמ"ש מעל המותר ומעלה- הזמנה לבית משפט, 10 נקודות, סמכות קצין לפסול מנהלית ל-30 יום.
דרך בין עירונית ודרך מהירה
עד 25 קמ"ש מעל המותר- קנס בסך 250 ₪, ללא נקודת.
מ-26 קמ"ש מעל המותר ועד 40 קמ"ש מעל המותר- קנס בסך 750 ₪, 8 נקודות.
מ-41 קמ"ש מעל המותר ועד 50 קמ"ש מעל המותר- קנס בסך 1,500 ₪, 10 נקודות.
מ-51 קמ"ש מעל המותר ומעלה- הזמנה לבית משפט, 10 נקודות, סמכות קצין לפסול מנהלית ל-30 יום.
כאשר מוזמנים לבית המשפט הגין עבירת מהירות, העונש נקבע ע"י בית המשפט בהתאם לנסיבות ובדרך כלל מושתים עונשים של פסילת רישיון לתקופה קצובה בתוספת קנס.
במידה וקיבלתם דו"ח או הזמנה לבית משפט בגין נהיגה במהירות מופרזת, אל תהססו לפנות לעו"ד הבקיא בתחום על מנת לקבל ייעוץ וייצוג ובכך תוכלו לעמוד על חפותכם, לחסוך ניקוד, להקטין את הקנס והכי חשוב להימנע משלילת רישיון הנהיגה שלכם.